Aanbouw-247-logo

Kosten aanbouw

Een aanbouw aan uw woning levert u meer woonruimte op, maar kost natuurlijk wel wat. Voordat u aan zo’n flinke verbouwing begint is het logisch dat u wilt weten wat een aanbouw kost. Hieronder sommen we daarom alle kosten voor een aanbouw overzichtelijk voor u op.

Ga snel naar

Hoe is de prijs van een aanbouw opgebouwd?

Als we kijken naar de totaalprijs van een aanbouw, is deze globaal op te delen in 3 categorieen. Het grootste deel van het kostenplaatje bestaat uit materiaalkosten. Gevolgd door arbeidsuren en voorrijkosten. 

Wilt u geld besparen op uw nieuwe aanbouw? Dan kunt u ervoor kiezen om zelf materialen aan te schaffen.

Wat kost een aanbouw?

De prijs van een aanbouw is afhankelijk van verschillende factoren:

Ook de prijsopgave van een aanbouw is dus maatwerk. Om u toch een richtlijn te geven van de kosten van een aanbouw sommen we in de tabel hieronder enkele standaard opties op. We gaan daarbij uit van een standaard formaat aanbouw van 5 x 3 meter.

Soort aanbouwPrefab (goedkoopste optie)Op maat gemaakte aanbouw
Standaard aanbouw€ 16.500 – € 22.500€ 19.500 – € 34.500
Luxe aanbouw€ 18.000 – € 30.000€ 22.500 – € 45.000
Casco aanbouw
(kale oplevering)
-30%-30%
Aanbouw door Aanbouw 247

Kosten aanbouw per m2

Bovenstaande tabel geeft de prijzen weer van een aanbouw van 5 x 3 meter. Kiest u liever voor maatwerk? Hieronder vindt u de gemiddelde kosten van een aanbouw per m2. Deze prijzen zijn incl. arbeidsuren en btw.

Afmeting aanbouwGemiddelde prijs per m2
2 x 2 meter€ 10.500 – € 15.000
3 x 2 meter€ 13.000 – € 17.500
4 x 2 meter€ 17.000 – € 19.000
5 x 2 meter€ 17.500 – € 20.000
6 x 2 meter€ 19.500 – € 22.500

Vrijblijvende offerte?

Prijsopbouw aanbouw

Zoals hierboven aangegeven gaat het om gemiddelde prijzen. De exacte prijs van een aanbouw wordt namelijk bepaald door verschillende factoren. Hieronder sommen we de prijsopbouw van een aanbouw voor u op, zodat u een weloverwogen keuze kunt maken.

Afmetingen van de aanbouw

Vanzelfsprekend geldt: hoe groter de aanbouw, hoe groter het prijskaartje. Bovenstaande tabellen geven u een indruk van de prijs per m2. 

De grootte van een aanbouw kunt u echter meten op twee manieren: de breedte van de aanbouw en de diepte van de aanbouw. 

Veel mensen kiezen ervoor de breedte van hun woning aan te houden voor de aanbouw. De diepte van de nieuwe aanbouw is afhankelijk van uw tuin. Daarnaast geldt: hoe groter de aanbouw, hoe groter de kans dat u een vergunning moet aanvragen, en ook dat kost geld.

Op maat gemaakte aanbouw vs. een prefab aanbouw

Een groot prijsverschil zit in de keuze voor een op maat gemaakte aanbouw of een prefab aanbouw. 

Een prefab aanbouw is een standaard model die u uitkiest uit een catalogus. U heeft dus minder keuzevrijheid en inspraak in de details van het uiterlijk van de aanbouw. Daar staat wel tegenover dat een prefab aanbouw kant en klaar in de fabriek kan worden gebouwd. Hierdoor kan de aanbouw letterlijk kant-en-klaar in uw tuin worden gehesen met een kraan en staat hij vaak al binnen enkele dagen. Dat scheelt al snel € 1.500 – € 2.000 op de totaalprijs. 

Een aanbouw op maat laten maken is duurder. Er moet een architect komen om de afmetingen op te nemen, er wordt een ontwerp gemaakt en de aanbouw moet op maat worden gemaakt op locatie. 

Maatwerk is altijd duurder dan een standaard prefab aanbouw. U krijgt voor dat geld dan wel een aanbouw die 100% naar uw wensen is en die aan uw smaak voldoet.

Materiaal van de aanbouw

Een aanbouw bestaat uit verschillende materialen. Natuurlijk de aanbouw zelf (stenen, hout), maar ook voor de kozijnen, vloerbekleding en dakbedekking kunt u kiezen uit verschillende materialen. 

Doorgaans geldt dat een houten aanbouw stukken goedkoper is dan een gemetselde aanbouw. 

Kiest u voor kunststof kozijnen? Deze zijn een stuk goedkoper dan stalen kozijnen. Kiest u voor een standaard bitumen dakbedekking of voor duurdere dakpannen zodat de aanbouw aansluit op uw woning? Vloerbedekking is goedkoper dan een hardhouten vloer. 

En zo zijn er vele keuzes te maken als het gaat om materialen voor uw aanbouw. Uw aannemer kan u daarin altijd adviseren. Ook loont het om verschillende offertes op te vragen.

Deuren en ramen

Een belangrijk onderdeel van uw nieuwe aanbouw zijn de ramen en deuren. Hierin zitten grote prijsverschillen. 

Veel mensen kiezen bij een aanbouw het liefst voor een schuifdeur of schuifpui (€ 1.250 – € 1.500), die een stuk duurder is dan een standaard deur. 

Hoe groot zijn de ramen die u in de aanbouw laat zetten? Wilt u meer natuurlijk licht? Dan kunt u bijvoorbeeld kiezen voor een dakkoepel (€ 2.000 – € 2.750). Stuk voor stuk keuzes die de totaalprijs van uw aanbouw bepalen. 

Een onderdeel van de ramen en deuren is het glas. Kiest u voor een standaard HR glas? Of duurder glas zoals HR+++? De prijzen tussen HR en HR+++ glas varieren van € 70 – € 120 per m2.

Fundering

Afhankelijk van het type ondergrond en de grootte (en zwaarte) van de aanbouw kan het nodig zijn om eerst een fundering te leggen voordat we de aanbouw kunnen plaatsen. Dat brengt natuurlijk een meerprijs met zich mee. Heipalen kosten bijvoorbeeld zo’n € 1.450 per stuk.

Extra opties

U kunt een aanbouw zo compleet mogelijk laten opleveren. Denk aan het aftimmeren van de aanbouw (€ 350), stucen (€ 1.150), het aanleggen van elektra (€ 500) en een centrale verwarming (€ 1.150). 

Hoe meer u zelf doet aan de afwerking, hoe goedkoper de aanbouw. Wilt u zelf weinig werk hebben, dan betaalt u meer.

Goedkope aanbouw

Een aanbouw van Aanbouw 24/7

Wij krijgen regelmatig de vraag: is het slim om het bouwen van de aanbouw uit te besteden? Ons antwoord daarop is simpel: jazeker! 

Een aanbouw zelf bouwen raden wij ten zeerste af. Tenzij u heel handig bent neemt dit namelijk nogal een risico met zich mee. Het bouwen van een aanbouw is meer dan 4 muren metselen met een dak erop. De fundering moet gelegd worden en de aanbouw moet 100% wind- en waterdicht zijn. Voorkom problemen in de toekomst (en extra kosten) en laat uw aanbouw bouwen door een specialist. Zo bent u verzekerd van topkwaliteit. 

Bent u op zoek naar een betrouwbare aannemer om uw aanbouw te laten bouwen? Aanbouw 24/7 bouwt al decennialang aanbouwen aan de meest uiteenlopende woningen. Van een moderne stijl aanbouw tot een klassieke aanbouw.

Uw nieuwe aanbouw voor een zo voordelig mogelijke prijs?

Vraag hieronder geheel vrijblijvend een offerte op maat aan. Bij Aanbouw 24/7 krijgt u gegarandeerd een topkwaliteit aanbouw voor een betaalbare prijs.

Sterke punten van 24/7

Proces offerteaanvraag

  1. Uw beschrijft uw project zo gedetailleerd mogelijk.
  2. Onze erkende specialist bekijkt uw aanvraag.
  3. U ontvangt binnen 24 uur een offerte op maat.