Aanbouw-247-logo

Erker aanbouw

Weinig aanbouwen zijn zo karakteristiek als een erker. Een erker aanbouw geeft uw woning direct een compleet andere uitstraling én biedt natuurlijk extra lichtinval en ruimte. Hieronder sommen we de voor- en nadelen van een erker voor u op en geven we u inzicht in de kosten van een erker.

Ga snel naar

Wat is een erker?

Een erker is een uitbouw aan de voorkant van uw huis. De gevel van uw woning wordt dus uitgebouwd.

Hoewel gezegd moet worden dat tegenwoordig ook steeds meer mensen kiezen voor een erker aan de achterkant van hun woning. Dit omdat u voor een erker aan de achterzijde van uw huis meestal geen vergunning nodig hebt.

Voor- en nadelen erker

Een erker is een prachtige aanvulling op uw woning. Om een weloverwogen keuze te kunnen maken, sommen we de voor- en nadelen van een erker hieronder voor u op.

Voordelen erker

Nadelen erker

Erker aanbouw

Kosten erker

Overweegt u een erker te laten bouwen, maar wilt u eerst weten wat de kosten zijn voor een erker aanbouw? 

Een standaard erker in Nederland is 3 x 1 meter. De kosten voor dit formaat erker liggen tussen de € 4000,- en € 4750,-. Deze prijs is dan wel incl. btw en arbeidsuren. 

Kiest u liever voor een grotere erker? Dan kunnen de bouwkosten oplopen tot zo’n € 10.000,-. Hierbij moet u denken aan een erker van 5 x 1.5 meter.

Vrijblijvende offerte?

Prijsopbouw erker aanbouw

De ene erker is de andere niet. Een erker is immers erg smaakgevoelig. Er zijn verschillende keuzes die u kunt maken die van invloed zijn op de prijs van uw erker. Hieronder sommen we daarom de mogelijkheden overzichtelijk voor u op.

Afmetingen erker

Het grootste deel van de prijsopbouw van een erker wordt bepaald door het formaat. Hoe groter de erker, hoe duurder. 

Heeft u een budget? Dan zou u ervoor kunnen kiezen om de erker minder diep te maken, maar wel de afwerking te geven die u zo mooi vindt. 

Voor iedere extra meter erker komt er ongeveer € 750 (meter in de diepte) tot € 1.250 (meter in de breedte) bij.

Erker aan de voorzijde of achterzijde van uw woning

Een belangrijke keuze die u moet maken is of u de erker aan de voorzijde van uw woning laat bouwen of aan de achterzijde. 

Aan de voorzijde van uw woning heeft u namelijk in de meeste gevallen een vergunning nodig. Wanneer u een erker aan de achterzijde van uw woning bouwt, heeft u vaak géén vergunning nodig. 

Aangezien een vergunningaanvraag geld kost, kan dit u dus al snel een paar honderd euro schelen.

Plat dak of hellend dak

Standaard wordt een erker met een plat, bitumen dak geleverd. Wilt u liever een hellend dak, bijvoorbeeld omdat dit mooier bij uw woning past? Dan komt daar een meerprijs bij van circa € 450 – € 750 (afhankelijk van het formaat van de erker).

Glas

Een erker bestaat grotendeels uit glas. Het type glas dat u kiest bepaalt dan ook voor een groot deel de prijs van de erker. Zo kunt u kiezen voor standaard HR glas, maar ook voor HR+++ glas. De prijzen tussen HR en HR+++ glas varieren van € 70 – € 120 per m2. 

Kiest u voor karakteristiek glas-in-lood? Dan komt er gemiddeld zo’n € 325 bovenop de prijs. 

Ook bijzondere glastypen zoals zelfreinigend glas of extra isolerend glas zorgen voor een prijsstijging van de erker. Die laatste verdient zichzelf daarentegen terug door de energiebesparing.

Afwerking van de erker

Een erker wordt in de basis altijd keurig afgewerkt opgeleverd. De erker is dus afgetimmerd, gestuct en geverft. Om kosten te besparen kunt u ervoor kiezen om de erker casco te laten opleveren. Dat betekent dat hij wel wind- en waterdicht is, maar dat u bovenstaande werkzaamheden zelf uitvoert. Dit levert u al snel een kostenbesparing op van zo’n 30%.

Keurmerken

Keurmerk aannemer

Voor het aanbouwen van een erker wilt u verzekerd zijn van een goede en betrouwbare aannemer. Een belangrijke richtlijn of u met een goede aannemer te maken heeft, is het BouwGarant keurmerk

Aannemers met dit keurmerk moeten aan strenge kwaliteitseisen voldoen en de juiste diploma’s en verzekeringen hebben. Ook moeten deze bedrijven minimaal twee jaar staan ingeschreven bij de KvK. Door een onafhankelijke instantie worden aannemers met een BouwGarant keurmerk regelmatig getoetst op hun offertes en hoe zij bijvoorbeeld meerwerk berekenen. Ook wordt de kredietwaardigheid gecontroleerd. 

Daarnaast biedt BouwGarant een klachtenregeling. Gebeurt er iets tijdens de bouw van de erker waar u samen met de aannemer niet uitkomt? Dan kunt u een beroep doen op de klachtenregeling van BouwGarant. Wist u dat u een extra BouwGarant garantie kunt afsluiten op uw erker? Zo bent u extra verzekerd tegen bijvoorbeeld een failissement van de aannemer en wordt de bouw van uw erker gegarandeerd afgerond.

Keurmerk erker

Bij de keuze voor een erker kunt u letten op bepaalde keurmerken.

Erker zelf bouwen of uitbesteden?

Om kosten te besparen overwegen veel mensen zelf een erker te bouwen. Dit raden wij echter ten zeerste af. Een erker aanbouw is immers een complexe verbouwing.

Allereerst omdat u letterlijk uw gevel moet uithakken om een erker te kunnen plaatsen. Daarnaast moet een erker 100% wind- en waterdicht gebouwd worden en moeten de kozijnen en het glas op een professionele manier gezet worden. 

Om problemen (en extra kosten) in de toekomst te voorkomen, raden wij aan om altijd een vakspecialist in te huren voor het aanbouwen van een erker. Bovendien geniet u dan ook van jarenlange garantie.

Aanbouw door Aanbouw 247

Erker aanbouw door Aanbouw 24/7

Bent u op zoek naar een betrouwbare partij voor het aanbouwen van uw erker? Hieronder vraagt u geheel vrijblijvend een offerte op maat aan. U mag natuurlijk ook altijd contact met ons opnemen.

Sterke punten van 24/7

Proces offerteaanvraag

  1. Uw beschrijft uw project zo gedetailleerd mogelijk.
  2. Onze erkende specialist bekijkt uw aanvraag.
  3. U ontvangt binnen 24 uur een offerte op maat.