Aanbouw-247-logo

Aanbouw vergunning

Bent u van plan een aanbouw te laten bouwen aan uw woning? Dan krijgt u te maken met vergunningen. In enkele gevallen is een vergunning nodig voor uw aanbouw, maar als u zich aan de regels van de gemeente houdt, kunt u in veel gevallen ook prima vergunningsvrij uitbouwen!

Ga snel naar

Aanbouw vergunning nodig

Of u wel of geen vergunning nodig heeft voor uw aanbouw, is vaak afhankelijk van de gemeente waarin u woont. Iedere gemeente hanteert namelijk nèt even andere regels. Over het algemeen geldt: grenst de aanbouw aan een openbare weg of openbaar water, dan is een vergunning meestal verplicht. Ook de grootte van de aanbouw telt hierin mee. 

Daarnaast is vaak een sloopvergunning nodig. Zeker bij het verwijderen van eventuele asbest. Komt uw nieuwe aanbouw aan het water? Dan mag u wellicht vergunningvrij bouwen, maar heeft u soms wel toestemming nodig van het Waterschap in uw regio. 

Controleer dus altijd voordat u een aannemer inschakelt welke vergunningen er nodig zijn. Bij Aanbouw 24/7 helpen we u graag met uw vergunningsaanvraag.

Aanbouw vergunning

Vergunningsvrij uitbouwen

Een vergunning aanvragen kost een hoop tijd én geld. Het loont dus om te onderzoeken of u ook vergunningsvrij kunt aanbouwen. In verreweg de meeste gevallen zult u zien dat dit prima mogelijk is. Mits u zich aan een aantal regels houdt.

Aanbouw zonder vergunning: de afmetingen

Aanbouw vergunningsvrij bouwen: overige eisen

Naast de afmetingen zijn er nog een aantal eisen waar uw nieuwe aanbouw aan moet voldoen om vergunningsvrij te kunnen bouwen:

NB: voor monumenten gelden andere regels als het om bouwen en verbouwen gaat. Woont u in een monumentaal pand? Neem dan altijd vooraf contact op met uw gemeente.

Aanbouw vergunning aanvragen

Een aanbouw vergunning aanvragen doet u bij uw gemeente. Bij het omgevingsloket om precies te zijn. Zij kunnen u tevens alle informatie verschaffen over (vergunningsvrij) bouwen in uw eigen gemeente.

Wat u moet aanleveren bij een vergunningaanvraag

Voor het aanvragen van een vergunning voor uw aanbouw heeft u de volgende zaken nodig:

Tip: begin op tijd met het regelen van de vergunning voor uw aanbouw. Vergunningaanvragen kunnen tot wel 3 maanden duren. Bij een eenvoudige aanvraag is de wachttijd gemiddeld 8 weken.

Wordt de vergunning toegewezen? Dan kunt u beginnen met bouwen!
Wordt de vergunning afgewezen? Dan kunt u bezwaar maken tegen deze beslissing.

Bij Aanbouw 24/7 kunnen we u helpen bij het regelen van de juiste vergunningen voor uw nieuwe aanbouw.

Vrijblijvende offerte?

Kosten aanbouw vergunning

De kosten voor een vergunning verschillen per gemeente. Wilt u weten waar u aan toe bent, dan kunt u deze kosten het best direct opvragen bij uw eigen gemeente.

Een globale indicatie van de kosten voor een vergunning is als volgt: meestal bedragen de vergunningskosten 2% van de totale bouwkosten.

Stel: uw verbouwing kost € 15.000,-. Dan zullen de vergunning kosten rond de € 300,- liggen.

Aanbouw door Aanbouw 24/7

Overweegt u uw aanbouw te laten bouwen door Aanbouw 24/7? Hieronder vraagt u geheel vrijblijvend een offerte op maat aan. 

Daarnaast helpen wij u graag met het regelen en aanvragen van de juiste vergunningen.

Sterke punten van 24/7

Proces offerteaanvraag

  1. Uw beschrijft uw project zo gedetailleerd mogelijk.
  2. Onze erkende specialist bekijkt uw aanvraag.
  3. U ontvangt binnen 24 uur een offerte op maat.